23 Януари 2013

Десет причини да посегнем към рибата

0 Comment

riba-na-grilБогатството от риби, мекотели, ракообразни и други морски и сладководни обитатели дава възможност да се приготвят безкрайно разнообразни ястия с привлекателен вид и забележителен вкус.

Морската и сладководната храна е засищаща и се препоръчва за хора от всички възрасти. Едновременно с това тя е с относително ниско съдържание на калории, лека е, преработва се лесно от организма и от нея едва ли може да се получи чувство за тежест и преяждане.

Сладководните и морските риби разполагат с всички хранителни съставки, необходими за правилното ни развитие: белтъчини, омега-3 мастни киселини, калций, желязо, цинк, йод, витамини от група B, витамини А, D и Е. Висококачествените белтъци в тези продукти съдържат всички основни аминокиселини, нужни за развитието, растежа и поддържането на човешкия организъм.

Мазните риби като шаран, сом, скумрия, сьомга, лефер, карагьоз, херинга, сардина и други са с висока концентрация на т. нар. мононенаситени мастни киселини – те предпазват сърцето и артериите от заболявания, тъй като снижават нивото на лошия холестерол в кръвта.

Калцият, приеман най-добре чрез дребни риби като мряна, уклей, цаца, хамсия, сардина или малък сафрид, които могат да се ядат заедно с гръбната кост, предпазва организма от костни и ставни заболявания. А най-много йод, полезен срещу базедова болест, съдържат всички морски дарове и някои риби като сьомга, барбун, халибут, тон в консерва и солени паламуд и треска.

Макар че най-високо се цени съвсем прясната риба, при правилно замразяване, изсушаване или друг вид консервиране структурата и съдържанието на рибата и морските дарове почти не се променят.

При обработката й могат да се използват най-разнообразни кулинарни техники: скара, плоча, фурна, фолио, пържене, задушаване, пара, микровълни, опушване, осоляване, мариноване. Може да се използва за плънки, за пайове и баници, за пица, сосове за паста, сандвичи, хапки и салати.

Ако са приготвени добре, и най-семплите риби имат фантастичен вкус и са деликатес, който доставя истинско удоволствие.

от Веселина Маринова

[top]