23 Януари 2013

По рибарски

0 Comment

ribena_chorba_2Какви рибари ще са, ако не могат да приготвят рибена чорба? Тя е мерило за кулинарните способности на всеки готвач. Хубавата рибена чорба се прави задължително от едри и дребни видове риба, миди, раци, скариди. Добре е дори да се смесват сладководни с морски видове, но в краен случай може и само с едните или другите. А ако се добави дори и само една барбуна, чорбата се оцветява в червено като от доматен сос. Първо се слагат да се варят 1-2 картофа, глава лук, 1-2 моркова, а след това се прибавя и рибата – в гевгир или марля, така че лесно да може да се извади, след като се свари, и да се обезкости.

Една от класическите рецепти за приготвяне на риба е плакията. За нея се избира риба, която не е дънна, в корема ѝ се слагат орехи, върху нея се нареждат лимони на шайби, отстрани се слагат дафинов лист, домати, маслини, лук – предварително задушен, вино. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурната. А след това си облизвате пръстите.

[top]
Leave a Reply