23 Януари 2013

Съвети при пазаруване на риба

0 Comment

ribni_magazini_v_Sofia-610x300Ако си нямате риболовец у дома, който от време на време да ви носи прясна риба, ще ви се наложи сами да си я пазарувате. За съжаление у нас все още няма такива рибни пазари като в Гърция, Испания или Турция например, но в големите супермаркети  и в магазините за риба от верига Морски дар се предлага прясна риба. Въпреки всичко има няколко неща, които трябва да съблюдавате, за да сте сигурни, че водните обитатели не са с изтекъл срок на годност:

  • бистри очи
  • яркочервени и здрави хриле
  • еластичност на месото (след като натиснете с пръст, то бързо възвръща първоначалната си форма)
  • ненакърнена слуз (при сладководните).
  • аромат – прясната риба не мирише на риба; може да мирише на море, но никога на риба.

Разбира се, не всеки ще се престраши да обработва прясна сурова риба. Особено чистенето не е много приятно занимание. За това на помощ идват служителите в магазините за риба от веригата Морски дар, които напълно БЕЗПЛАТНО ще извършат тази услуга за Вас.

Купувайте предварително разфасовани филета само ако са изложени върху лед, а не опаковани в найлон, в който може да се образуват неприятна миризма и много бактерии. Филетата трябва да изглеждат сочни и да са отпуснати, а не накъдрени по ръбовете.

Прясната риба и морските дарове трябва да се консумират в най-кратки срокове – в идеалния случай още в деня на покупката. Прясно уловената и изчистена риба може да се замрази за 2 до 3 месеца, ако е добре опакована в два слоя фолио за фризери. Никога не замразявайте повторно риба, след като веднъж сте я размразили.

[top]
Leave a Reply