23 Януари 2013

Хищниците наесен

0 Comment

altnbakefallizaaurata3kb1За разлика от лефера. Ако търсите месо, което да крещи – „Това е риба!“ – вземете си лефер (наесен). Е, ако сте достатъчно платежоспособен, разбира се. През последните години цената му е доста по-висока от тази на калкана, въпреки че вече почти не се хващат големи екземпляри. Леферът е мазен, накъртващ на риба, най-добрият начин да се приготви е на скара. Или на керемида – класика в жанра. Всъщност открай време най-ценните и желани за рибарите, освен продадените риби и калкана, са леферът и паламудът.

Паламудите се появяват късно наесен, на път за по-южните води на Черно море и е жив късмет да се съчетаят гладен пасаж с хубаво време, позволяващо да се излезе в морето. За жалост техните запаси също намаляват през годините. Освен с мрежи те се ловят и с чепарета – дълго въже, на което през известно разстояние има закачени куки със стръв. Лодката се движи бавно, а въжето се влачи далеч зад нея. Хищният паламуд налапва въдицата. Евентуално. После най-добрият начин за обработка е пушенето. То също си има множество тънкости. Някои рибари правят собствени пушилни и внимателно подбират точно какви съчки да използват за най-добър аромат. А за Никулден задължително хапват прясно пушен паламуд.

[top]
Leave a Reply