23 Януари 2013

Черноморски особености

0 Comment

zx450y250_1143783Старите рибари твърдят, че дори и приходящите видове риба, идващи от Мраморно море или Дунава, щом влязат в Черно море, променят вкуса си и са много по-вкусни от тези, уловени в странство. А още по-старите рибари разказват истории за огромни моруни, хващани в наши води. Една такава легенда за неравностойна борба с гигантска, зла моруна помня от детските си години. Най-много се впечатлих после колко време яли от нея. В наши дни това си звучи точно като морски легенди, след като тези риби са почти на изчезване, а от тази година е в сила и официална 4-годишна забрана за улова им.

Освен че е много полезна, рибата разнообразява менюто и е особено подходяща лека храна за летните отпуски. А за да не рискувате да получите хранително натравяне от неправилно съхранявана риба, купена от някое крайбрежно капанче, най-добре е да станете рано, да посетите рибарите, прибиращи се от сутрешния улов, и да си купите риба по ваш вкус и джоб направо от лодките им. Най-вкусна си остава тази, която е приготвена точно на брега, под сянката на някое дърво, направо върху огъня.

от Виктория Вълова

Целия текст в брой 59 на списание “Меню”.

[top]
Leave a Reply