Софийската фирма "Морски дар 09" изгради нова производствена и складова база в село Горни Богров. Официалното откриване е предвидено за 3 март - датата на регистрация на компанията през 2003 г. "Инвестицията е за 1.5 млн. евро наши и привлечени средства", каза за "Капитал" собственикът Христо Радков.

Върху 1350 квадратни метра
Новият рибопреработвателен цех заема 1350 кв. метра разгъната площ, от които 600 кв. метра са предвидени за модерна хладилна база. Производството е оборудвано с машини за филетиране и за почистване на риба, за опаковане в защитена среда, за вакуумиране и др.

Инвестицията ще прибави поне 10 нови работни места към вече съществуващите 60, посочват от дружеството.

Преди 16 години

Началото на дейността е преди 16 години чрез ЕТ "Вики – Христо Радков". През 2009 фирмата е преобразувана в "Морски дар 09" ЕООД. Основният предмет на дейност е запазен - продажба на охладена и замразена риба и рибни продукти, а в мениджърския екип се включват и братята на собственика - Радослав и Божидар Радкови.

В годините компанията отваря магазини в столицата, както и павилиони за професионално пържена риба, закупува собствени хладилни микробуси, наема складови площи, изгражда своя дистрибуторска и търговска мрежа.

С над 500 корпоративни клиенти

Днес "Морски дар 09" има пет магазина в София, както и един самостоятелен павилион за пържена и печена риба. По данни на дружеството то работи с над 500 корпоративни клиенти в цялата страна (големи търговски вериги, ресторанти, хотели) и предлага собствена логистика до всички обекти.

От 2011 г. фирмата е вносител на риба и рибни продукти от Гърция и Франция и дистрибутор на мариновани продукти и хайвер на гръцката Paltsidis Ltd. Днес "Морски дар 09" има делово партньорство с големи преработвателни цехове и борси в Гърция и е директен вносител на охладена риба от Африка и Южна Америка, както и доставчик на прясна риба от Атлантика. По данни на компанията тя държи 30% от пазара на риба в страната.

Според информация в Търговския регистър нетните приходи от продажби на "Морски дар 09" за 2017 г. достигат 18.061 млн. лв. (21% ръст спрямо 2016 г.), а печалбата – 1.064 млн. лв. "За 2018 г. ще отчетем 20% ръст на приходите", уточни за "Капитал" Христо Радков.

Плановете на дружеството включват изграждане на рециркулационна система за отглеждане на аквакултури, съобщи още Христо Радков, без да уточнява срокове.