Според народните поверия на 6 декември пристига първия сняг, падащ от бялата брада на Св. Николай Мириклийски Чудотворец, покровител на морета, езерата и реките, моряците и рибарите, на семейството и рода.

Много и различни са легендите свързани с живота на Светеца, но може би най-разпространената за православните християни е свързана с легендата за това как той успокоил морето. Тръгвайки на поклонение към Божи гроб, по време на пътуването в морето се разразила буря, един моряк паднал от мачтата на кораба, право в бурното море. Всички  мислили, че моряка е умрял, но Свети Николай го съживил. Успокоил морето, а в кораба се появила пробойна, която запушил с един жив шаран, уловен от него с голи ръце. Затова и шаранът се смята за жертвена риба на трапезата ни.

Шаранът трябва да е прясно уловен. Хубавият и вкусен шаран е с жълтеникави люспи по корема, което показва, че е живял в среда с достатъчно светлина и е показател, че няма да мирише на блато.

Големината, която е най-подходяща за традиционната рецепта (пълнен шаран), е около 1,5-2 кг, чисто тегло (почистен от вътрешности, хриле и люспи).

Купете шарана поне ден по рано, за да можете да го подготвите предварително. Измийте шарана добре, подсушете го добре, осолете го и изцедете сока от един лимон. Така месото му ще стане по стегнато и вкусно. Оставате така подготвения шаран поне за денонощие в хладилника.

На този празник празнуват всички носещи името Николай, Никола, Николина, Ненка, Нино.

За свой патронен празник се счита и за банкерите и търговците. През 1992 г. Никулден е обявен за официален празник на гр. Бургас. След 6 декември, риболовът се преустановява и се смята, че след тази дата морето се „затваря” до пролетта.