Европейската стрида (Ostrea edulis) е с почти митологизиран вкус, които се характеризира от местообитанието, в което расте. Странната и неправилна форма на масивната черупка се оформя от  вдлъбнатината в която лежи.

В древността римляните плащали теглото на стридата в злато, само, за да присъства на трапезата им. Самата Афродита пък редовно похапвала стриди. За да има винаги успех при жените, Казанова също прибягвал към малкия афродизиак.  

Бисерите, които се образуват в стридите се смята, че са създадени от лунна светлина и вода и затова трябва да се носят само през нощта.

Когато избирате стриди, то те трябва да са пресни, с характерен аромат на море. Водата, която е в черупката трябва да  бъде прозрачна. За консумирането им не е необходимо много приготвяне. Обикновено се сервират с отворена черупка, с малко сол, пипер или лимонов сок.  За да се насладите напълно на вкусовите качества на стридата не я поглъщайте направо. Изчакайте малко, за да се насладите на неповторимия и после вкус.  Препоръчаме ви да комбинирате с чаша бяло вино или шампанско.